De Noorse Boskat

Cattery Tot in de Puntjes

 

Silver & Shaded

De Noorse Boskat

 

Geschiedenis

 

De Noorse Boskat is een uniek Noors kattenras, dat sinds mensenheugenis in de uitgestrekte bossen van Noorwegen aanwezig is. Het is heel erg moeilijk om de oorsprong van dit ras te achterhalen. Het is waarschijnlijk dat de Vikingen tijdens hun strooptochten door Europa en het noorden van Afrika halflanghaarkatten meebrachten naar Scandinavië. Door natuurlijke selectie zijn de sterkste katten met die vacht, die het best voor het klimaat geschikt was overgebleven. Alhoewel van het ras al in 1559 voor het eerst melding werd gemaakt, verscheen de eerste Noorse Boskat pas in 1938 voor het eerst op een show in Oslo. Er bestond toen al een fokprogramma, maar doordat de tweede Wereldoorlog uitbrak, stagneerde dit en pas jaren later werd de draad weer opgepakt. In 1972 erkenden de Noorse onafhankelijke verenigingen de Noorse Boskat als ras en pas in 1977 erkende de FIFé het ras aan de hand van foto's van de bekende Pan's Truls.

 

 

Uiterlijk

 

De Noorse Boskat is een grote gespierde kat met een lang lichaam en lange poten. Zijn achterpoten zijn langer dan zijn voorpoten, dit duidt op een grote sprongkracht. Hij heeft brede voeten met zware klauwen. De kop is driehoekig van vorm, het ideaalbeeld vormt een gelijkzijdige driehoek. De neus is lang en recht zonder stop. De grote oren zijn spits met een goede breedte aan de basis en zijn hoog geplaatst. Op de oren zitten "lynx-pluimpjes", ook groeien lange haren uit de oren. De Noorse Boskat heeft grote ogen, die iets schuin geplaatst zijn. Alle oogkleuren zijn toegestaan, ongeacht de kleur van de vacht. Zijn lange staart is vol en pluimig, hij moet tot aan zijn nek reiken. In de winter gebruikt hij deze als dekentje. Zijn vacht is halflang met een wollige ondervacht, die in de zomer grotendeels wordt afgestoten. Zijn halflange bovenvacht is waterafstotend en bedekt de rug en de flanken. In de winter heeft hij een volle kraag en een "knickerbocker". De vacht klit niet snel en behoeft daardoor weinig onderhoud, alleen in het voorjaar, wanneer de Noor zijn ondervacht verliest is het raadzaam hem goed te kammen. Alle kleuren zijn toegestaan, met uitzondering van de "Siamese" kleuren

 

 

Karakter

 

Hoewel zijn uiterlijk anders doet vermoeden is de Noorse Boskat een lief en aanhankelijk dier. Ze zijn niet snel uit het veld geslagen en zeer sociaal ingesteld. Noren kunnen heel goed met andere katten, honden en natuurlijk ook mensen overweg. Het zijn zeer intelligente dieren, die heel graag spelen. Sommigen vinden het leuk om te apporteren, anderen daarentegen komen heel graag op schoot om geknuffeld te worden. Hoewel ze graag buiten komen, is een Noorse Boskat ook heel goed binnen te houden, zolang hij de beschikking heeft over een stevige klimpaal.

 

 

Rasbeschrijving

 

Kop: vormt van voren gezien een driehoek waarvan alle zijden even lang zijn. De neusrug is recht en mag geen stop vertonen. De kin is sterk.

 

Ogen: expressief, amandelvormig en iets schuinstaand.

 

Oren: vrij breed aan de basis, hoog op de kop geplaatst, ze lopen spits toe. Van voren gezien loopt de buitenkant van de oren parallel aan de schedelvorm, zodat de oren met de schedel samen een driehoek vormen. Aan de oortipjes bevinden zich lynxpluimpjes en aan de binnenkant van de oren groeit er wat langer haar, dat lichtjes naar achteren toe krult.

 

Lichaam: vrij grote, stevig gebouwde kat met een sterke beenderenstructuur en een lang lichaam. Hij staat hoog op de poten en de achterpoten zijn langer dan de voorpoten, waardoor de rug naar achteren toe wat omhoog loopt. De voeten zijn groot, rond en stevig en vertonen haarpluimpjes tussen de tenen.

 

Staart: lang, weelderig behaard en dik. Als de staart over de rug wordt teruggelegd, moet deze tot aan het kuiltje tussen de schouderbladen reiken.

 

Vacht: De kwaliteit van de vacht is van het grootste belang. Deze is halflangharig met een rijke en wollige ondervacht. De gladde en glanzende bovenvacht heeft een waterafstotende structuur die de kat beschermt tegen weersinvloeden. Buiten de zomerperiode behoort de kat een weelderige kraag en bef en ook een flinke pluimstaart te hebben.

 

Kleur: De Noorse Boskat mag alleen voorkomen in de natuurlijke kleuren, niet natuurlijke kleuren zoals lilac, cinnamon en chocolate zijn niet toegestaan. De verdeling van kleur op het lichaam is van ondergeschikt belang. De ogen mogen elke oogkleur hebben, variërend van groen en geel tot koperkleurig en blauw.

 

Kop: Vorm: Driehoekig, waarbij alle zijden even lang zijn, met een goede hoogte (en profiel gezien), voorhoofd iets afgerond, lang, recht profiel zonder onderbreking in de lijn (geen stop) Kin: Sterk

 

Oren: Vorm: Groot, met een goede breedte aan de basis, spitse oorpunten, met lynx-achtige pluimpjes en lange haren uit de Plaatsing: Hoog en open, zodat de buitenste lijn van de oren de lijn van het hoofd naar de kin volgt

 

Ogen: Vorm: Groot en ovaal, goed geopend, enigermate schuin geplaatst

Uitdrukking: Alerte uitdrukking. Kleur: Alle kleuren zijn toegestaan, ongeacht de vachtkleur

 

Lichaam: Structuur lang, krachtig gebouwd, massieve beenderstructuur

 

Poten: Krachtig, hoog op de poten, achterpoten langer dan de voorpoten

 

Voeten: Groot, rond, in verhouding tot de poten

 

Staart: Lang en volbehaard, moet tenminste tot aan de schouderbladen reiken, doch tot aan de nek heeft de voorkeur

 

Vacht: Structuur: Halflang. De wollen ondervacht wordt bedekt door een gladde, waterafstotende bovenvacht die bestaat uit lang, grof, en glanzend haar dat de rug en de flanken bedekt. Een kat die geheel in vacht is heeft een bef, een volle kraag en knickerbockers. Kleur: Alle kleuren zijn toegestaan, inclusief alle kleuren met wit, behalve pointed aftekeningen, chocolate, lilac, cinnamon en fawn. Iedere hoeveelheid wit is toegestaan, bestaande uit een witte bles, een wit medaillon, een witte borst, wit op de buik, wit op de poten, enzovoorts

 

Fouten:

-Algemeen: Te kleine katten en tenger gebouwde katten

-Hoofd: Ronde of vierkante kop en profiel met onderbreking (stop)

-Oren: Kleine oren te wijd uit elkaar geplaatst te dicht bij elkaar geplaatst

-Poten: Korte poten dunne poten

-Staart: Korte staart

-Vacht: Droge vacht verwarde vacht met klitten te zachte vacht

 

Verzorging: De voor het ras zo typische vettige en waterafstotende vacht maakt intensief onderhoud niet nodig. Ze hebben maar weinig vachtverzorging nodig. Buiten de ruiperiode kunt u de vacht met een grove kam of borstel zo nu en dan fatsoeneren. In de lente en vroege zomer maakt de kat een betrekkelijk korte, maar hevige rui door en krijgt hij het uiterlijk van een kortharige kat met een volle pluimstaart.